Kaza Sonucu Hafızanın Üst Seviyelere Çıkma Durumu: Savant Sendromu! - Hayata Dair Her Şey ve Siz

Breaking

2 Ocak 2018 Salı

Kaza Sonucu Hafızanın Üst Seviyelere Çıkma Durumu: Savant Sendromu!

Çoğunuz bu hastalığı duymamış olabilirsiniz, aslına bakarsanız bu hastalık olarak nitelendirilse de hafızanızın en üst seviyelerde çalışmasına olanak sağlıyor. "Savant" kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Anlamı ise "bilgin" demektir. Bazı insanlar bunu doğuştan gelen bir özellik olarak yaşarken bazıları ise bir kaza sonucu yaşamaya başlıyor.

Bu hastalık 5 kategoride değerlendirilir; En sık ortaya çıkan özelliği müziğe olan ilgidir. 

Bunun yanı sıra, boyama, çizme, resim yapma, takvim hesaplama, matematiksel işlemler ve en üst seviye mekanik güçlerdir.


Bu hastalık 3 gruba ayrılır; Parçalı grup; müzik ve diğer sanat dalları ile ilgilidir. Yetenekli grup; bir alanda kendini çok iyi geliştirmiş başarı insanlardır. 

Olağan üstü grup; özgün güçleri olan ve çok dikkat çeken insanlardır.

Örnek verecek olursak; Olağan üstü zekaya sahip olan Kim Peek bu zekası ile NASA'nın da dikkatini çekmiş bir kişilik. Kendisi otizmli bir hasta. Ama zekası mükemmel, 12.000 adet kitabı ezbere biliyor ve iki sayfayı aynı anda sağ ve sol gözüyle ayrı ayrı okuyabiliyor

Kaza sonucu ve nörolojik bir rahatsızlıktan sonra oluşan savantlar; Araştırmalarda kaza sonucu bu hastalığı yaşayan insanların olduğu da tespit edilmiştir. 

Bir kişi kazadan sonra bir anda piyano çalma yetisinin geliştiğini ve nota bilmeden birçok parçayı çalabildiğini söylemiştir. Bunun gibi birçok örnekleri mevcuttur.

İnanılmaz hafızaya sahip savantlar; Resimde görmüş olduğunuz kişi yani, Stephen Wiltshire daha 5 yaşında Londra şehrini en ince ayrıntısına kadar 3 günde (kapı numaralarına kadar) hatasız çizebilmeyi başarmış bir dehadır.


Ne kadar yetenekli olduklarına bakmayın, bu bir hastalık. Belki de beyinlerinde sabahlara kadar düşündükleri ve bir türlü rahatlayamadıkları düşüncelerle boğuşuyorlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder