Gündelik Hayatta Kullandığımız Kıyafet ve Aksesuarların Tarihçesini Biliyor musunuz? - Hayata Dair Her Şey ve Siz

Breaking

15 Ocak 2018 Pazartesi

Gündelik Hayatta Kullandığımız Kıyafet ve Aksesuarların Tarihçesini Biliyor musunuz?

Her gün üzerimizde olan, kimisini beğendiğimiz için, kimisini de modaya uysun diye giydiğimiz kıyafetlerin tarihçesini biliyor musunuz? Herkesin beğendiği, kendisine yakıştırdığı ve keyif alarak giydiği kıyafetlerin tarihine birlikte bakalım.
Pantolon; Anadolu'nun Roma egemenliği altında olduğu dönemlerde 4. yüz yılda yaşamış Aziz Panteleon tarafından icat edilmiştir. Fakat zamanın yönetimi bu durumu hoş karşılamamış ve onu kafirlikle suçlayarak idam ettirmiştir. Daha sonra adı tiyatro oyunlarına kadar uzanan Panteleon diyar diyar gezen eserlerle çoğu yere ulaşmış ve şimdiki pantolon adını almıştır. Giyenlerin hoşuna giden bu giysi zaman içinde tüm dünyaya yayılmıştır.

Elbise; Çok eski uygarlıklara dayanan elbisenin tarihçesi, bazı bölgelerini kapatan kıyafetler giyilerek başlanmıştır. Zaman içerisinde değişik modeller ve tasarımlarla günümüze kadar uzanan elbise, şimdilerde çokça rağbet gören bir giyim stilidir. Tüm kıyafetlerin atası olan elbiseler hem kadın hem erkek giysisi olarak yüzyıllarca tüm kültürlerde yer almıştır. Mısır, Pers, Yunan, Roma, Çin gibi birçok medeniyette elbise hem kadın hem erkeklerin ortak kıyafeti olarak benimsenmiştir.

Etek; Elbisenin üst kısmından ayrılarak kullanıma sunulan bir giysidir. M.Ö.3900 yılında bugün Ermenistan toprakları içinde yer alan Areni mağarasında bulunan ve samandan dokunduğu anlaşılan bir etek kalıntısını kabul etmektedirler. Kadınların vazgeçilmez giyim tarzlarından biri olmayı her zaman başarmıştır.

Şapka; M.Ö. 3200 civarında ilk defa Mısır ve Yunan medeniyetlerinde ortaya çıktığı düşünülen şapkanın, ticaret yollarıyla tüm dünyaya yayıldığı görülmüştür. Asya'da ise yine benzer dönemlerde özellikle Çin ve Ortaasya Türkleri'nde görülen şapkalar sadece güneşten korunma amaçlı değil; saldırılardan korunma, soyluluk sembolü, rütbe sembolü olarak kullanılmıştır. Şimdilerde pek de kullanıldığı söylenemez ama yine de sıcak yaz günlerinde insanların başında görüyoruz.

Çorap; Aslına bakarsanız tam olarak ne zamandan beridir kullanılmaya başlandığı tam olarak bilinmemektedir. Birçok kültür ve medeniyetin aynı anda keşfettiği çorap batı dünyasına Yunanlılardan, doğu dünyasına ise Perslerden yayılmıştır. Göçebe ve çadır yaşamını benimseyen toplumlarda kış aylarında ayakların üşümemesi için geliştirildiği düşünülmektedir.

Ayakkabı; Ayakkabı ilk çağdan itibaren insanoğlunun kullanmaya başladığı çok eski bir giysidir. Çünkü yerde yürümek ayaklara bir şeylerin batması hem günlük hayatı hem de avlanmayı zorlaştırıyordu. Posttan ve tahtadan yapılmaya başlandığı düşünülen ayakkabılar tahmin edeceğiniz üzere temel olarak ayak tabanını koruma amaçlı keşfedilmiştir. Sandalet, çarık, terlik gibi aksesuarlar, çoğu kültürde aynı anda çoğaldığı düşünülmektedir.

Kravat; Şimdilerde beyefendilik ve ciddiliğin sembolü olan kravatın çok acı bir hikayesi vardır. Kapitalizmin dayatması olarak görmeyin, tam tersine sevginin sembolüdür kravat. İlk defa 1618'de Avrupa'da patlak veren ve 30 yıl süren savaşta, Fransa kralı XIII. Louis'in ordusunda yer almak için Hravistan'dan gelen 160.000 lejyonerin boynunda görülür kravat. Savaşa giden askerleri uğurlayan anneler, eşler ve sevgililer bu genç adamların boyunlarına başlarını örttükleri bezleri bağlayıp düğümlemişlerdir. Bu boyunlara düğümlü örtüler, Fransa'da çok beğenilmiş ve kravat sosyal bir aksesuar olarak hayatlarımızda yerini almıştır.

Kemer; Kemerin icadı Tunç Devrine dayanmaktadır. İlik bulgularda kemerler, kumaş, deri ve metalden yapılmıştır. Elbiselere tamamlayıcı bir aksesuar olarak icat edildiği düşünülmektedir. 17. yüzyılın ortalarında Avrupa'da sıkça kullanılmaya başlamasıyla, dünya genelinde modanın vazgeçilmez aksesuarı haline gelmiştir.

Gömlek; İlk olarak gömleğin kullanılma bulguları Mısır'da kazılarda tespit edilmiştir. Mısır'la birlikte komşu ülkelerde de kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak gömleğin ismine "Kalarisis" denmiştir. 15. yüzyılda kollarına manşetlerin eklendiği, 16. yüzyılda ise boyun bölgesi yakalarla süslenerek evrimini tamamlayan gömlek ilk çağlarda olduğu gibi günümüzde de bir statü işareti.

Tarih ve icatlar bu gün kullandığımız birçok giysiyi bizlere sunmuş. Şimdilerde moda adı altında çok fazla ürün ve aksesuar bulmamız mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder